onsdag den 17. april 2013

Fra billige Thailand til billigere Cambodja

Ankomsten til Cambodja var en blandet fornøjelse. Umiddelbart før grænsen blev vi kørt til en kontorlignende bygning, hvorpå der stod: WELCOME TO CAMBODIA. Det fremstod tilsyneladende som et officielt grænse-/immigrationskontor; vi skulle udfylde nogle papirer, og de ville sælge os et visum til 20$. Kontormedarbejderne virkede dog en smule suspekte, og da der ikke var andre mennesker tilstede, som der bør være på et immigrationskontor, gik vi til fods videre mod grænsen. Som vi havde mistænkt, var det første kontor ikke officielt, og det "visum", som de ville sælge os, var blot den (gratis) blanket, vi skulle udfylde for at komme ind i landet. Nu stod vi så på den cambodjanske side af grænsen i byen Poi Pet, som var et tarveligt sted med slidte turistsøgende casinoer, lokal fattigdom og støvede, ringe asfalterede veje med tiggere. Naturligvis ville vi hurtigt videre, så vi røg med første bus mod Siem Reap.

Poi Pet er heldigvis blot et dårligt førstehåndsindtryk og et misvisende billede for Cambodja. Siem Reap er trods sin status som Cambodjas næststørste by et charmerende sted. Vi var blevet overbooket på vores hostel, Mad Monkey, den første nat, så vi måtte "desværre" i stedet søge ly på et lækkert hotel til den høje sum af 30 kr. per nat. Velkommen til Cambodja!

Det var dog alligevel ikke helt ringe at komme tilbage på Mad Monkey Hostel. På grund af deres fejltagelse fik vi gratis drinks i deres bar, som selvfølgelig skulle besøges samme aften. Denne var en strandbar og lokaliseret på taget, så vi nød kombinationen af gratis drinks, udsigt over byen og sand mellem tæerne. Der var en fantastisk stemning, så det blev ikke til mange timers søvn, før vi skulle på 'tempeltur' dagen derpå. Vi havde lejet en tuk tuk med chauffør, der skulle køre os rundt til Khmer-templerne omkring Siem Reap. Vi oplevede Ta Prohm, Bayon samt Angkor Wat (som i skrivende stund pryder bloggens baggrund). Ta Prohm ligger midt i junglen og blev i tidernes morgen efterladt. Siden da har naturen taget templet tilbage, således at store træer igennem og henover templets murer har slået sine rødder. Bayon var dog mindst lige så fantastisk. Templets høje stentårne er udsmykket med hoveder på alle sider. Templet er bygget af en masse mindre sten, og på trods af den store størrelse finder du ikke én eneste sten, der ikke er udsmykket med udhuggede tegninger eller mønstre. Sidste punkt på dagsordenen var Angkor Wat, som er blevet vartegnet for Cambodja. Som et tempel uden lige tårner det sig op midt i junglen, som det eneste levn fra den nu forsvundne, gamle kongeby. Dette bygningsværk utroligt taget i betragtning af datidens tilgængelige teknologi.

Ta Prohm taget tilbage af junglen



Bayon med de karakteristiske hoveder
Vi blev kørt tilbage til byen og med al den kultur, var vi blevet godt og grundigt sultne, så vi fandt en god restaurant og påbegyndte et sandt festmåltid - HOLD DA OP, hvor er det cambodjanske køkken lækkert!

Vi tilbragte kun et par dage i Siem Reap, før turen gik med bussen videre til hovedstaden Phnom Penh. Også denne by havde et Mad Monkey Hostel, så der var ingen tvivl om, hvor vi skulle bo. Vi har været vilde med denne lille hotelkæde, da de retter sig mod unge rejsende, og de ansatte er selv unge, hvilket skyldes, at den amerikanske ejer ansætter unge fra problemramte områder, og dermed giver dem en vej ud af slum og fattigdom.
     Phnom Penh var som sådan ikke en by vi brød os særlig meget om, men vi har på trods af det rigtig mange oplevelser herfra. Hvis du som læser levede i 1970'erne eller ved noget om dette lands historie, kender du måske til Pol Pot. Denne mand var leder af det kommunistiske parti, De Røde Khmerer, som tog magten over Cambodja i 1975. De rev industrien, skolesystemet og bankvæsnet ned, fjernede valutaen samt alt informativt som tv, radioer og ure. Derefter blev den cambodjanske befolkning splittet fra deres familier og tvunget ud af byerne, så de kunne arbejde under slavelignende forhold på landets marker. Vi vidste alle en del om De Røde Khmerer hjemmefra, men intet forberedte os på det, vi på første hånd overværede ved besøget af torturfængslet S-21. Denne tidligere skole var ét af mange steder, hvor mennesker, som paranoide Pol Pot troede var en trussel for hans styre, havnede. Det var dog ikke politiske modstandere eller oprørere, men blot uddannede og akademikere samt deres koner og børn. Hvis du kom til dette sted, blev du tortureret og forhørt i 2-4 måneder indtil du kom med en tilståelse - uanset om du var skyldig i at være modstander af styret eller ej. Hvis du overlevede torturen, hvilket mange ikke gjorde, blev du sammen med mange andre sendt til The Killing Fields, som vi besøgte dagen efter. Dette var et sted med ét formål: Henrettelse. Hvad man ved af, var der 343 "killing sites", som dette i hele Cambodja. Ved hjælp af disse formåede Pol Pot på tre (!) år at dræbe op mod 3.000.000 mennesker. På grund af det store antal mennesker, der skulle dræbes, var der ikke råd til at skyde dem, så de blev dræbt med, hvad soldaterne lige havde ved hånden; økser, hammere, skovle og landbrugsredskaber. Samtidig blev småbørn dræbt ved at blive taget ved benene og slynget mod et træ
     Det har været utrolig spændende at lære om denne historie, men samtidig utrolig sørgeligt. Hvad der har forarget/overrasket os mest er, hvordan De Røde Khmerer for under 40 år siden har formået at dræbe en tredjedel af Cambodjas befolkning på tre år, uden at der blev sat en stopper for det fra det internationale samfunds side.

Pigtråd sat op for at forhindre indsatte i at begå selvmord.

Originalbilleder fra udgravningen af en massegrav med over 300 ofre.


Efter både S-21 og The Killing Fields var vi i ekstremt dårligt humør, men fortryder ikke et eneste sekund at have besøgt stederne, og vi anbefaler det til alle. Vi måtte dog have humøret op igen, så vi tog på en skydebane, hvor vi skød med AK-47, M16 og M4; alle sammen kraftige maskingeværer. Det var også muligt for 200$ at skyde en ko med en RPG (En bazooka-lignende panserværnsraketkaster). Men da vi ikke er psykopater, var det ikke noget, vi valgte at gøre.




Sidste dag i Cambodja tog vi på en ATV-tur gennem den frodige natur og små landsbyer langt væk fra storbyen. Køreturen på disse firehjulede motorcykler var en fed, men samtidig utrolig flot måde at opleve landet på. Hver gang vi kørte gennem en lille landsby, kom alle de små børn løbende ud til vejen, vinkende og ville give os high fives. Taget fattigdommen i betragtning er denne glæde beundringsværdig. Med ét blev vi glade igen!





Ingen kommentarer:

Send en kommentar